Het is de latte-smaak van het moment – matcha is zo 2016 en houtskool is nog niet echt populair geworden – zelfs Starbucks lanceerde afgelopen herfst zijn eigen versie van het pittige drankje.

Gezondheidsmerken en eetgelegenheden zijn allemaal op de kar gesprongen: winkelschappen zijn vol met kurkumathee, capsules, noten, ghee en meer, en eetgelegenheden voegen alles toe, van sapschoten tot cocktails.

Kurkuma wordt geprezen als “de nieuwe boerenkool”, met beroemdheden en gezondheidsdeskundigen die beweren dat het je geheugen kan verbeteren, je huid kan laten stralen en je humeur kan verbeteren.
Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat de vermeende gezondheidsvoordelen van de specerij ver buiten proportie zijn geblazen.
De in Sydney gevestigde epidemioloog Gideon Meyerowitz-Katz gelooft dat kurkuma de ‘perfecte gezondheidsfad’ is.

“Het is een traditioneel medicijn, het is een beetje mystiek omdat het uit het oosten komt, het smaakt zelfs een beetje medicinaal”, legde hij uit aan The Independent. “De eerste studies die erop werden uitgevoerd waren overwegend positief, lieten ook een vleugje wetenschappelijke geloofwaardigheid zien, en het feit dat we het al tien jaar hebben onderzocht en maar heel weinig voordelen hebben gevonden, maakt het alleen maar controversieel en cool.
“Kortom, het vinkt elk vakje aan voor een onzin gezondheids-rage behalve de‘ openingstest ’, en eerlijk gezegd zou het me niet verbazen als iemand ergens kurkuma klysma’s gebruikt.”
Het probleem is dat de onderzoeken die ertoe hebben geleid dat mensen kurkuma aanbaden, eigenlijk voornamelijk zijn uitgevoerd op curcumine, een stof die voorkomt in de specerij.

“Kurkuma bevat curcumine met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen”, legt gespecialiseerde diëtiste Nichola Ludlam-Raine uit aan The Independent.

En Harley Street Nutritionist Rhiannon Lambert voegt eraan toe: “Studies waar kurkuma werd geconsumeerd, hebben aangetoond dat curcumine het geheugen kan verbeteren bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.” Maar kurkuma is eigenlijk maar ongeveer drie procent curcumine, dus je krijgt er niet veel van door wat in een latte te strooien.

Bovendien is curcumine erg moeilijk voor ons lichaam om te absorberen – we kunnen slechts ongeveer 25 procent van wat wordt geconsumeerd gebruiken. “Het kan voordelen hebben om grote hoeveelheden curcumine te nemen, maar om dat te doen, moet je duizenden curries met kurkuma eten, wat het een ineffectieve behandeling maakt,” schreef Meyerowitz-Katz.

Lambert is het ermee eens dat het een uitdaging zou zijn om genoeg kurkuma te consumeren om de voordelen te benutten: “Het zou erg moeilijk zijn om deze niveaus te bereiken door de kurkuma-kruiden te gebruiken tijdens het koken, hoewel het zeker een welkome aanvulling is op iemands dieet.”

Met dit in gedachten, lijkt het erop dat we worden bedrogen door te denken dat het toevoegen van kurkuma aan een wokgerecht of het nippen van een dure gele latte ons plotseling een magische gezondheidsboost zal geven, en dat is gewoon niet het geval.

Meyerowitz-Katz

Meyerowitz-Katz is van mening dat het problematisch is dat de gezondheidsvoordelen van de specerij worden overschat: “Hoewel kurkuma op zichzelf meestal goed wordt verdragen en zelden bijwerkingen veroorzaakt, is het nu gehyped als een remedie voor alles van IBS tot kanker .

Wanneer de gezondheidsvoordelen van bepaalde voedingsmiddelen overhyped zijn, kan dit tot problemen en teleurstelling leiden wanneer een vermeend superfood niet de resultaten oplevert die mensen zijn beloofd.
Betekent dit dat het dan tijd is om de kurkuma weg te gooien? Niet noodzakelijk, maar eet het alleen als je de smaak echt lekker vindt, in plaats van omdat je een magische gezondheidspil wenst.


0 Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *