Lang gebruikt in de Indiase en Caribische keuken, begint kurkuma in alles te verschijnen, van smoothies op fles tot schoonheidsproducten. Kurkuma krijgt veel aandacht omdat het actieve ingrediënt erin, curcumine, krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het is gunstig gebleken bij de behandeling van symptomen van de ziekte van Crohn, het prikkelbare darm syndroom en maagzweren.
Er is ook onderzoek (bij zowel dieren als mensen) dat aantoont dat curcumine de verspreiding van kanker kan helpen voorkomen en vertragen, chemotherapie effectiever kan maken en gezonde cellen kan beschermen tegen stralingsschade.

Is kurkuma de nieuwe boerenkool? Zie waarom dit kruid beroemdheden en experts aan het woord heeft
Een neef van gember, kurkuma is ook een wortel (eigenlijk een wortelstok) met een diep gouden kleur en een scherpe, licht bittere smaak. Je kunt gemalen kurkuma vinden in het kruidengedeelte van een supermarkt. Meer recentelijk is verse kurkumawortel verkrijgbaar in de productafdeling van veel supermarkten en speciaalzaken. Kurkuma zorgt voor de intense kleur van klassieke gele mosterd en kerriepoeder. Het wordt ook gevonden in chutneys, evenals in het kruidenmengsel garam masala.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het combineren van kurkuma met zowel zwarte peper als een vetbron, zoals olijf- of kokosolie, de opname van curcumine door het lichaam kan verbeteren. De culinaire toepassingen van kurkuma zijn eindeloos! De smaak is vrij intens, dus begin met een kleine hoeveelheid en verhoog deze zodra je eraan gewend bent. Veel plezier met het experimenteren met deze gouden wortel! Zorg ervoor dat u het niet morst op uw goede linnengoed – het maakt zeker vlekken.

Kurkuma gebruiken

Gemalen kurkuma

Meng het in smoothies: gebruik 1 theelepel voor een subtiele kurkuma-hit. Voeg tot 2 theelepels toe voor een intensere smaak. Voeg kokosolie toe aan je smoothie om de opname van kurkuma te stimuleren.
Voeg 1-2 theelepels toe aan elk soeprecept. Het zal er een diepe gouden tint aan toevoegen.

Gemalen

Kurkuma is natuurlijk in curry’s en brengt warme smaken in elke curry of stoofpot. Voeg 1 theelepel gemalen kurkuma toe als u de groenten in olie fruit.

Voeg een kleur pop toe aan rijstgerechten door ½ theelepel kurkuma toe te voegen aan het water tijdens het koken van de rijst.

Verhoog de gezondheid van mac en kaas door ½ theelepel kurkuma door je kaassaus te roeren. Dit werkt voor zowel zelfgemaakte als boxed-variëteiten.

Voeg bij het zetten van gewone thee ¼ theelepel gemalen kurkuma toe aan je mok voordat je het in het hete water giet. Je kunt gemalen kurkuma ook gewoon combineren met warm water voor een tisane.
Maak gouden pannenkoeken: voeg een halve theelepel gemalen kurkuma toe aan je droge pannenkoekenmix. De kleur is geweldig!

Maak een hummus topper: Combineer ¼ theelepel gemalen kurkuma met 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes en strooi er hummus over.

Kook linzen of andere peulvruchten met uien, olijfolie en 1 theelepel gemalen kurkuma. Je kunt ze serveren zoals ze zijn, of de gekookte linzen combineren met gekookte quinoa en er pasteitjes van maken

Categories: Koken

0 Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *